
384. OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ VĚRY PRAGEROVÉ
Ingredience
- 250 g výražky (pokud byste pekli z pšeničné hladké, tak bych to tipovala na 200 g mouky, ale to případně uvidíte, jestli to bude stačit ... Ta žitná je lepivější a potřebovala tohle množství na použité množství ostatních surovin.)
- 80 g cukru moučka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g tuku
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
- pár kapek vanilkového extraktu
- Na náplň potřebujeme:
- 700 g hrušek (4 větší hrušky)
- 70 g másla
- 120 g medu
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
Příprava jídla
Mouku a cukr prosejeme na vál, smícháme s kypřícím práškem, tuk (pokojové teploty) rozdrobíme nebo rozsekáme do mouky, mléko přilijeme s vejcem do dolíku v mouce, přidáme citrónovou kůru a vanilku a zpracujeme těsto. Ideální je zpracovávat ho příborovým nožem a když se to spojí, pak dodělat rukama a vytvarovat bochánek. Ten zabalíme do sáčku nebo do fólie a dáme do ledničky odpočinout. Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokud mají tenkou slupku, nepotřebují loupat. Máslo rozpustíme, přidáme med a citrónovou kůru a cca 3 minuty povaříme. Do Remosky nebo do formy nalijeme svařené máslo s medem a naskládáme hrušky ve dvou vrstvách. Pokud nemáte nepřilnavou formu, vyložte ji pečícím papírem. Na hrušky položíme rozválené těsto, jeho okraje zastrkáme do formy a dáme péct do Remosky nebo do vyhřáté trouby na 180°C. Vyklopíme až tehdy, když je koláč úplně studený, aby se nerozlámal. Dobrou chuť!